Wiek: 20 Dołączył: 24 Maj 2007 Posty: 115 Skąd: Grodzisk City
Wysłany: 2010-07-06, 18:06 Zbyt duże napięcie ładowarki?
Używam tej ładowarki http://www.asg.com.pl/pro...products_id=411
Ostatnio zakupiłem nowy akumulator Firefox 9.6 V i zanim po raz pierwszy podłączyłem go do ładowarki postanowiłem ją sprawdzić. Podłączyłem starą baterię 8.4 V i mierzyłem miernikiem napięcie podczas ładowania. Co dziwne okazało się, że w trakcie ładowania napięcie dochodziło do 10,6 V na ustawieniu na 8,4 (pozycja 6 na pokrętle ładowarki) Po odłączeniu ładowarki po zakończeniu ładowania bateria była mocno ciepła. W sumie strzelałem na tej baterii przez jakiś czas i nie było problemów ani szybkiego spadku napięcia, ale obawiam się, że tak czy siak przeładowanie może ją uszkodzić, stąd na razie nie podłączam tej nowej. Moje pytanie brzmi, czy to normalne, że ładowarka podaje napięcie wyższe o ponad 2 V od znamionowego napięcia baterii i czy może to spowodować uszkodzenie pakietu. Byłbym wdzięczny za opinie ludzi, którzy orientują się dobrze w temacie bo opcja zniszczenia nowej baterii za ponad stówę średnio mi się podoba
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum