Takie pytanie, otóż lalik "przyjechał" do Namu z konkretnym pytaniem. Żołnierz używający M79 miał pełno miejsca gdzie mógł powsadzać sobie 40 milimetrówki. Po pewnym czasie zaczęto badać granatniki podwieszane XM148 i XM203. Ten miał gorzej bo miał i magi do eMki oraz musiał nosić granaty do granatnika. Pytanie bo pod koniec wojny M203 był już w miarę powszechny zatem czy były jakieś specjalne kamizelki dla grenadierów noszone na oporządzenie LCE.
Znalazłem takie zdjęcie:
Czy takie wprowadzono razem z M79 i przez pierwszych użytkowników XM203 nosili to też.
P.S.
Prosiłbym o odpowiedź bez słów "najzwyklejszy", "klasyczny" bo nie znam się prawie w ogóle.
_________________ RUN BITCH, RUN !!!!!!!
I zanim upadłem ziemię przeżegnałem ręką, czy to była kula czy w w zwieraczu pękło.
Żygi Wóda Polibuda
Strona w konflikcie:: Niebielia
Doradca: US Pomógł: 5 razy Wiek: 18 Dołączył: 19 Maj 2007 Posty: 2523 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-05-09, 00:37
Zdjęcie to rekonstruktor. To po pierwsze.
Po drugie, do granatów 40mm były bandoliery i kamizelki z kieszonkami, poza tym niektórzy chowali je w zwykłych ładownicach M56. W filmie "Dear America: Letters Home from Vietnam" widać nawet gościa, który granat 40mm nosi za gumą na hełmie. Tak więc wszystko zależało od preferencji użytkownika.
A może mi powiesz ile mniej więcej nosili granatów, żeby było jasne chodzi mi o pierwsze XM203, nie M79.
Mnie to frapuje czy mógłby koleś latać w standardowym wyposażeniu rifleman'a i mieć:
http://vietnamgear.com/kit.aspx?kit=305
Wiadomo że nie mógł załapać się na zdjęciu, pytam czy byłoby to możliwe.
I zanim upadłem ziemię przeżegnałem ręką, czy to była kula czy w w zwieraczu pękło.
Żygi Wóda Polibuda
Wydaje mi się że powinno być M203, bez X ale to szczegół.
Według informacji które kiedyś znalazłem, ładunek bojowy wynosił 50 pocisków, i tu Ciebie zasmucę, dla M79, nie wiem nic o M203 ani XM148, choć można przyjąć że skoro wody i amunicji na polu walki nigdy za dużo, ta liczba nie uległa zmianie.
Pytasz czy zwykły rifleman'an nosił kamizelkę na granaty?Dla mnie raczej nie.
Bo tak było, przecież w latach 80 tych weszły takie cuda jak M733 czy M725, a XM177 przestało być używane, teraz to nazwa handlowa dla wszystkich krótkich eMek z zintegrowaną rączką.
Żygi Wóda Polibuda
Z tego co kojarzę, to XM177 jest jeszcze używany, lub do niedawna był przez US Air Force, a nawet jeśli było używane do lat 80-tych, to czy X oznacza to co w przypadku XM148 i XM203, czy od po prostu taka nazwa. Stad moje pytanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum